Oppskrift på gryte over natta

Mat som lager seg sjølv er noko av det som eg elskar! Såkalla slow food som bare ved hjelp av gode råvarer og god tid blir noko heilt fantastisk:)

Til #oppdrag30årslag laga eg ei slik hjortegryte over natta, braisert i rødvin, og no kjem oppskrifta. Type kjøtt kan ein variere som ein vil egentlig, det kan fint vere biter med beinet på, då berre plukker du ut beinet før evt jevning av saus. Diverse grønsaker kan òg tilsettas, det er bare og prøve seg fram og følge magefølelsen;)

IMG_20141024_225404

image

Bildet over er av den fantastiske elggryta eg laga til familien natt til 2.juledag. Super enkel måte å lage mat på utan å ta pause i julas festligheter 😉

ca 5 kg grytekjøtt i grove biter

ca 1 flaske rødvin

1 kvitløk

1/2 potte med rosmarin (evt blanding av diverse urter)

40 g salt

kverna pepper

8 laurbærblad (til viltkjøtt kan du òg ha i nokre knuste einebær)

vatn

1 buljong terning eller 1 ss flytande kjøttkraft/fond

Dette er ei oppskrift der du må sjå ting litt an alt etter størrelse på kjøttstykka, kjelen og mengde urter du liker.

Altså: brun kjøttet godt i ei steikepanne og hell over i ei gryte som har lokk og kan stå i ovnen. Pass på å ikkje brune så mykje kjøtt av gangen og ha høg nok temperatur, slik at kjøttet blir bruna og ikkje kokt. Når alt kjøttet er bruna hell du litt vatn i steikepanna så du får kokt ut den gode smaken frå kjøttet, og hell dette over kjøttet i gryta.

Del kvitløken i fedd og legg i med kjøttet. Urtene treng ikkje kuttast, berre sleng i heile bunten. Hell over vin til det halveis dekker kjøttet og fyll på med vatn så det dekker heilt. Alt i alt bør det vere ca like deler vin og vatn, så du treng kanskje ikkje heile vinflaska. Her kjem det an på type kjøtt og kjele.

Ha i salt, kverna pepper, laurbærblad og buljong (ja vi får juksa litegranne:), legg på tett lokk og sett i ovnen.

Gryta ska stå natta over på 75 grader i ca 14 timer. Då blir kjøttet så fantastisk mørt som du aldri før har smakt!

Så kan du ta ut kjøttet og sile av sausen. Eg valgte å la urtene ligge igjen saman med kjøttet for en litt rustikk stil, men dette kan fint plukkast ut om ein vil det. Sausen kokast opp og jevnast med maizenna e.l. Smak den til med salt og pepper og kanskje litt smør. Eg liker dessutan å ha tyttebær og brunost i viltsausane mine.

Så er det bare å helle sausen over kjøttet igjen så er det klart til festen. Når gryta skal varmast opp igjen bør det skje på lav temperatur så ikkje alt kjøttet fell frå kvarandre.

Denne metoden er òg fantastisk med stykningsdelar som skankar og knokar. Då skal dei serverast heile med bein, og sausen ved sidan av. Vi lager lammeskank på denne måten på Restaurant To Kokker i Bergen der eg jobber til dagleg, om nokon vil teste dei ut;)

Lykke til og velbekomme!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s